Hoppa till sidans innehåll

Stalltjänst


Stalltjänst – frukost i stallet!

En viktig del i ridutbildningen hos oss och görs i samarbete med Sisu-idrottsutbildarna*

Vad är stalltjänst?

Stalltjänst innebär att tillsammans med sin ridgrupp sköta morgonrutinerna i stallet på helger, röda dagar och när vår Stallskötare IngaLill är ledig.

Varför?

För att lära sej om hästens skötsel och hålla nere kostnader för ridlektioner.

Tid: Kl. 7 - 9 halv 10 – kanske äter ni frukost tillsammans efteråt! Lovar att det smakar extra bra o kaffe finns i köket – bara att brygga! 

Stalltjänst är en viktig del i ridutbildningen hos oss och innebär att man några ggr/termin hjälps åt att fodra, släppa ut hästar, mocka och göra fint i stallet. Vi ser till att minst en vuxen med goda hästkunskaper finns i varje grupp.

Till skillnad från andra idrottsföreningar har vi levande djur som kräver skötsel flera gånger om dagen, varje dag, året om! Vi måste hjälpas åt för att få det att fungera. Har du ingen möjlighet att vara med när din grupp står uppskriven så byt med någon annan. HÖR AV DEJ TILL DE ANDRA I GRUPPEN – DET ÄR JÄTTEVIKTIGT!

Uppgifterna kan variera under året beroende på om hästarna går ute eller står inne på natten. Går hästarna ute kan man få andra uppgifter att göra. Det finns checklista i stallet vad som ska göras och den grupp som ska ha hand om stallet och hästarna får ett sms senast dagen innan med information vad som gäller just den morgonen.

*Timmarna som läggs i stallets dessa morgnar rapporteras in och utgör underlag när vi söker bidrag från Sisu-idrottsutbildarna. En vanlig dag i stallet – när hästarna står inne under natten Är du under 16 år ska du ha hjälm på vid all hantering av hästar på Ridklubben.

Kl 07.00

1) Alla hästar – medlemsuppstallningarna i Gamla Stallet och ridskolehästarna i Nya Stallet - får sitt morgonhö/hösilage i boxen. Höt finns uppvägt i påsar och hänger på krokar märkta med hästens namn i ”ladan” i Gamla Stallet, och till höger i foderdelen på ena gaveln i Nya Stallet

2) Ridskolehästarna får även müsli på morgonen, som står på fodervagnen i foderkammaren – dörren till vänster om ingången till Klubblokalen. Doseringslista sitter på vagnen och fodret läggs enklast i krubban genom öppningen i boxgallret.

3) Medan hästarna äter kollar man vattnet i hagarna. I varje hage finns vattenkar som ska göras rent regelbundet och fyllas på dagligen. Många hästar vill dricka det första de gör när de kommer ut i hagen.

4) När hästarna har ätit klart - och beroende på årstid/väderlek har täcken o/e eksemtäcken på sej - släpps de ut i sina hagar. Använd grimma o grimskaft och led hästarna en och en. Det finns ett hagschema så man ser i vilken hage och med vilken hästkompis de ska gå. Kom ihåg att sätta på strömmen som finns på följande ställen: Mellan grushage 1 o 2, i täckeskammaren i Gamla Stallet och brevid paddocken, o inne vid traktorn i det röda magasinet vid uteboxarna.

5) Dags för mockning i Nya Stallet. Grepar finns till vänster i foderdelen på gaveln av stallet och skottkärror på utsidan av stallet där även gödselcontainern finns. De flesta hästarna står på torvströbäddar. Rätt skött är bädden fast och mjuk att stå på, och enkel att mocka. Plocka noga bort all gödsel(hästbajs), undvik att gräva djupt i bädden, sila ströt genom grepen så får man med allt. Kratta sedan in från kanterna så ytan blir jämn och fin, detta är mycket viktigt! (och inga vallgravar!) Gödseln töms i containern och när den är full hämtar en bonde med ekologiskt lantbruk den, och har gödseln på sina åkrar!

6) Varje häst har en egen foderstat, dvs olika hästar äter olika mycket mat beroende på storlek och träning tex. På en whiteboard i foderdelen står vilken mängd hö/hösilage respektive häst ska ha fördelat på 4 tillfällen under dagen. Det finns påsar uppmärkta med hästens namn som fylls med rätt hömängd och hängs på morgoneller kvälls-kroken. Lunch-hö läggs i mörkblåpåsar och det äter hästarna i hagen. Eftermiddagshö läggs ut i boxarna så får hästarna det när de kommer in.

7) Vattenhinkar ska göras rena och fyllas med nytt vatten

8) När det är sopat och fint i stallgångar och övriga utrymmen är morgonsysslorna klara! Bra jobbat!!

Uppdaterad: 13 JAN 2021 19:31 Skribent: Alicia Hedberg

 

facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Ridklubben i Grästorp - Ridsport
Box 28
46721 Grästorp

Kontakt:
Tel: 051451817
E-post: This is a mailto link